Alcoholmisbruik

Diep in je hart weet je dat je meer drinkt dan goed voor je is.

Er verdrinken meer mensen in een klein glaasje dan in de grote oceaan.
Jean Paul

Alcohol drinken kan ontspanning en plezier geven. 4 op de 5 mensen drinkt weleens alcohol en in onze maatschappij is het gebruik van alcohol algemeen geaccepteerd. Echter 1,2 miljoen Nederlanders zijn probleemdrinkers en velen zijn zich hier niet bewust van. Gemiddeld duurt het zo’n 10 jaar eer mensen hulp zoeken. Vanwege de acceptatie van alcoholgebruik in onze maatschappij is het voor vele mensen ook moeilijk om in te schatten wanneer het drinken van alcohol voor hen een probleem is (geworden).

Om inzicht te krijgen of alcoholgebruik problematisch voor u is, kunt u zichzelf de volgende vragen stellen:
– Drinkt u als man meer dan 21 glazen en als vrouw meer dan 14 glazen per week?
– Drinkt u om de verkeerde redenen zoals het verminderen van spanning, of om uw somberheid of angst weg te nemen? Soms is men zich hier maar ten dele van bewust.
– Drinkt u op momenten die ongepast zijn zoals ’s ochtends voor het werk, of wanneer u nog moet autorijden of voor de kinderen moet zorgen?
– Is het drinken van alcohol voor u zo belangrijk geworden dat u andere dingen hiervoor achterwege laat?

Omdat wij ervan bewust zijn dat voor vele mensen met een alcoholprobleem de motivatie om te stoppen of te minderen wisselend is, besteden wij hier uitgebreid aandacht aan. In de behandeling wordt U geleerd om de controle over het alcoholgebruik weer terug te krijgen en om problemen op een andere manier het hoofd te bieden. Hierdoor zult u gezonder en evenwichtiger in het leven staan.