Behandeling

De therapie bestaat uit sessies van 60 minuten. De klachten die je hebt en het behandeldoel staan daarbij centraal. Deze worden zo concreet mogelijk geformuleerd. Afhankelijk van het probleem gaan we werken op een manier die bij je past. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende erkende methodieken, zoals cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie en EMDR (een eerste keuze behandeling om nare ervaringen te verwerken). Bijna altijd wordt gewerkt met oefeningen en opdrachten die je thuis kunt doen, zoals registratie- en schrijfopdrachten.

Writing is a form of therapy; sometimes I wonder how all those, who do not write, compose, or paint can manage to escape the madness, melancholia, the panic fear, which is inherent in a human condition.
Graham Greene, English writer, 1904–1991

Indien passend maken we gebruik van mindfulnesstechnieken voor ontspanning en acceptatie. Eveneens kan aanvullend gebruik gemaakt worden van ondersteunende computerprogramma’s en app’s. Ook hebben wij vaak een verhelderend boek of artikel klaarliggen dat specifiek gericht is op je klacht. De therapie kan ook in het Engels gehouden worden.

Aanpak

Om te beoordelen of je bij ons aan het goede adres bent kun je een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek met één van de psychologen. In dit gesprek proberen we een eerste beeld te krijgen van je hulpvraag en bekijken we wat we voor je kunnen betekenen. In dit gesprek kan je ook zelf kijken of er een klik is, zowel met de aanpak als met de therapeut. Deze klik is belangrijk voor het opbouwen van een goede werkrelatie, wat een noodzakelijke voorwaarde is voor een succesvolle behandeling.

Als we besluiten om samen door te gaan zal in de eerste sessie een intake gedaan worden van 90 minuten om je klachten goed in kaart te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten. Op basis hiervan wordt een gestructureerd behandelplan opgesteld. Dit behandelplan wordt in de eerstvolgende sessie besproken om te kijken of je je er in kan vinden. Een behandeltraject varieert meestal tussen de 8 en 12 sessies maar kan als dat nodig is ook langer duren. Tussendoor bespreken we regelmatig hoe de voortgang is en aan het eind volgt een evaluatiegesprek.

Omdat de locatie van Changes, Pand020 op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, is gelegen in een groene omgeving met een mooi park, is het bij sommige klachten ook mogelijk om al wandelend een zogenaamde ‘Walk & Talk’ sessie te houden. Daarnaast is het voor sommige problemen (opvoeding van kinderen, psychische klachten rond de menopauze) mogelijk om de sessies in een groep met anderen te volgen.