Verlies en langdurige rouw

Je kunt veel verliezen in het leven. Een geliefde, je ouders, een kind. Maar ook: je baan, je huwelijk of de hoop op een kind. Rouw is een normale gezonde reactie waarin verlies wordt verwerkt en herinneringen aan de overledene een andere betekenis krijgen. Ook eerdere verliezen worden in zo’n periode vaak herleefd. De gevoelens hierbij zijn vaak onvoorspelbaar. Soms intens verdrietig, soms verdoofd, dan weer schuldig. Ook het gevoel in de steek gelaten te zijn en boosheid komen vaak voor.
Hoewel iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo rouwt, zijn er ook overeenkomsten.
Klachten die veel voorkomen bij rouw zijn verdriet en een gevoel van eenzaamheid. Je voelt je somber en je ziet op tegen de toekomst. Je voelt je lusteloos en vermoeid en hebt minder plezier in het leven. Als je iets ziet of hoort wat met de overleden dierbare te maken heeft, roept dat heftige emoties bij je op. Vaak merken mensen ook dat ze sneller geïrriteerd raken en minder kunnen hebben. Ook concentratie- en slaapproblemen komen veel voor.
Dit verlies een plek geven is belangrijk en vergt vaak enige tijd. Sommige mensen lukt dit niet goed en lopen vast. Blijf jij maar intens verdrietig? Voelt het alsof het leven geen zin meer heeft zonder je dierbare? Heb je het gevoel dat je niet verder komt? Dit kan duiden op gestagneerde rouw.
Wat kun je eraan doen?
Als je het gevoel hebt dat je rouwproces vastloopt, kan professionele hulp uitkomst bieden om het verlies alsnog op een gezonde manier te verwerken. In de behandeling wordt aandacht besteed aan het aanvaarden en verwerken van het verlies en pijnlijke gevoelens toe te staan. Uiteindelijk zal men merken dat je beter met het verlies kan omgaan en de kwaliteit van je eigen leven verbetert. In sommige gevallen wordt aanvullend gewerkt met EMDR.