Zwanger en stoppen met antidepressiva onder strikte begeleiding

By | 2 juni 2016

Vrouwen die zwanger zijn, willen graag zo gezond mogelijk leven. Vrouwen die antidepressiva nemen en zwanger worden, ervaren vaak een onzekerheid over de effecten van het medicijn op hun ongeboren kindje. Het liefst zouden zij stoppen met het nemen van antidepressiva maar zijn tevens angstig om terug te vallen in een depressie wanneer zij stoppen. Op dit moment wordt doorgaans door artsen en psychologen geadviseerd om antidepressiva te blijven nemen tijdens de zwangerschap. Maar dit hoeft niet, stoppen is mogelijk, hetzij onder strikte begeleiding.

Met het onderzoek ‘STOP or GO’ uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en de Erasmus Medisch Centrum, wordt aan zwangere vrouwen die antidepressiva (SSRI’s) nemen de mogelijkheid geboden om hiermee te stoppen onder stikte begeleiding. Zwangere vrouwen krijgen in dit onderzoek een terugvalpreventie training geboden en worden deskundig begeleid bij het afbouwen van antidepressiva. De terugvalpreventie training wordt gegeven door professionele psychologen en bestaat uit 8 sessies die wekelijks plaatsvinden via een online beveiligde skype verbinding. De afbouw van antidepressiva wordt samen met een psychiater opgesteld en nauwlettend gevolgd.

Ik, Silvia Hermanns van Changes Psychologen, ben verbonden aan dit onderzoek als therapeut.

Ben u niet meer dan 16 weken zwanger en heeft u interesse in deelname aan het onderzoek dan kunt u zich aanmelden bij het onderzoeksteam.

email: stoporgo@erasmusmc.nl

contactpersoon Marlies Brouwer (Universiteit Utrecht): 030 253 23 87